Hogyan építettem egy nyerstéglafal kerítést egy elégedett megrendelőnek?

2023.05.14

 Nemrégiben kaptam egy megbízást egy nyerstéglafal kerítés építésére egy kertbe. A megrendelő egy olyan kerítést szeretett volna, ami egyedi, stílusos és tartós. Én pedig szívesen vállaltam a feladatot, mert szeretek nyerstéglával dolgozni. A nyerstéglafal kerítés ugyanis nemcsak szép és erős, hanem könnyen és olcsón is megépíthető. Csak néhány alapanyagra és eszközre van szükség, és máris nekiláthat az ember a munkának. De mielőtt elkezdtem volna, megterveztem a kerítést a megrendelő igényei alapján. Ebben a blogbejegyzésben elmesélem, hogyan építettem fel a nyerstéglafal kerítést lépésről lépésre. 


A kerítés tervének elkészítése

Mielőtt bármit is tettem volna, fontos volt, hogy megtervezzem a kerítés méretét, formáját és helyét. Ehhez lemértem mindent pontosan, és felrajzoltam egy tervet papírra. A megrendelő elmondta, hogy milyen magas és hosszú kerítést szeretne, és hogy milyen mintázatot akar rajta látni. A nyerstéglafal kerítésnek többféle változata is létezik, például sima, díszes vagy mozaikos. A tégla színe és formája is befolyásolja a végeredményt, ezért olyan téglát választottam, ami illik a kert stílusához. 


Az alapozás elkészítése

A nyerstéglafal kerítéshez szükség volt egy stabil és vízszintes alapozásra, ami megtartja a téglákat. Ehhez ástam egy árkot a kerítés vonalában, ami legalább 80 cm mély és 20 cm széles volt. Az árok alját jól betömörítettem, majd ráöntöttem betont. A betont elsimítottam egy hosszú aluminium vízmértékkel (alumínium). Hagytam megkeményedni az alapozást egy napig. 


Az első sor téglának lerakása 

Megvolt az alapozás és másnap elkezdtem lerakni az első sor téglát. Ehhez cementhabarcsot használtam (cementhabarcs) ami alkalmas nyerstéglához. Felvittem a habarcsot egy kőműveskanállal az alapozásra és a téglákra is. Leraktam a téglákat egymás mellé úgy, hogy ne legyenek közöttük nagy rések. Ügyeltem arra, hogy a téglák vízszintesen és függőlegesen is egyenesek legyenek. Ha szükséges volt, használtam kőműves kalapácsot a téglák méretre vágásához.


A falazás folytatása

Amikor kész volt az első sor téglát, akkor folytattam a falazást ugyanúgy, mint az első sorral. Viszont figyeltem arra, hogy ne rakjam a téglákat pontosan egymás fölé, hanem toldjam el őket fél tégla hosszúságnyit. Így erősebb lesz a fal, és jobban is nézett ki. A falazás során követtem a tervet, és kialakítottam a pilléreket a téglákkal. Ha szükséges volt, akkor használtam más színű vagy formájú téglákat is a díszítéshez. A falazást addig folytattam, amíg el nem értem a kívánt magasságot.


A kerítés befejezése

Elértem a kívánt magasságot a falazással, akkor befejeztem a kerítést. Ide már vittem fel habarcsot a téglák tetejére, hogy lezárjam a falat. Ezután megvártam, hogy a habarcs teljesen megszáradjon és megszilárduljon. Ha szükséges volt, még egy kis csiszolást vagy javítást végeztem a kerítésen. Végül pedig megcsodáltam a művemet, és átadtam a megrendelőnek, aki nagyon elégedett volt vele.


+ 1 tipp: A nyerstéglafal ápolása

A nyerstéglafal kerítés nem igényel sok karbantartást, de azért érdemes néha átnézni és tisztítani. Ha poros vagy piszkos lesz a kerítés, akkor elég egy nedves ronggyal vagy kefével áttörölni vagy átsikálni. Ha valamelyik tégla megreped vagy letörik, akkor cseréljük ki egy újra. Ha pedig szeretnénk védeni a kerítést az időjárás viszontagságaitól, akkor felvihetünk rá egy vízálló vagy UV-védő réteget.


Összefoglalás

A nyerstéglafal kerítés egy remek választás, ha egy egyedi és stílusos kerítést szeretnél a kertedbe. Nemcsak szép és tartós, hanem könnyen és olcsón is megépíthető. Csak néhány alapanyagra és eszközre van szükség, és máris nekiláthatunk a munkának. De mielőtt elkezdenénk, fontos, hogy megtervezd a kerítésed méret. Ha a munkám véget ért ápold rendszeresen a hosszabb élettartamért. Ha felkeresel és megépítem biztosan elégedett leszel a végeredménnyel.


Miért válassz nyerstéglafal kerítést?

Ha még nem győztelek meg arról, hogy miért érdemes velem építetned egy nyerstéglafal kerítést, akkor hadd soroljak fel néhány előnyt, amit más típusú kerítésekkel szemben élvezhetsz.

-A nyerstéglafal kerítés nagyon tartós és ellenálló.

-Nem rozsdásodik, nem korhad, nem repedezik és nem deformálódik.

-Nem kell festeni vagy lakkozni sem.

A nyerstéglafal kerítés környezetbarát és természetes. Nem tartalmaz mérgező anyagokat vagy mesterséges színezékeket. Nem szennyezi a talajt vagy a levegőt. A nyerstéglafal kerítés hangszigetelő csökkenti a külső zajokat és növeli a magánéletedet. A megjelenése természetesnek hat és így nyugtató hatása van. A téglák színe és formája pedig harmonizál a kerteddel és a házaddal. Ezek csak néhány ok arra, hogy miért válassz nyerstéglafal kerítést. Ha többet szeretnél tudni, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, és szívesen válaszolok a kérdéseidre.

Remélem, hogy tetszett ez a blogbejegyzés, és hasznosnak találtad. Ha szeretnél még többet megtudni a nyerstéglafal kerítésről vagy más kerti építkezési projektjeimről, akkor látogass el és kövess a közösségi médiában is. Ha pedig szeretnél egy nyerstéglafal kerítést építtetni magadnak, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, és szívesen segítek. Köszönöm, hogy elolvastad a blogbejegyzésemet. Legközelebb találkozunk!