A kőműves szakma:         miért szeretem és hogyan fejlődöm benne?

2023.05.11

A kőműves szakma - miért érdemes választani?

Sokan gondolják úgy, hogy a kőműves szakma egy elavult és fárasztó munka, amelyet csak azok választanak, akik nem találnak más lehetőséget. Pedig ez egyáltalán nem igaz! A kőműves szakma egy érdekes és hasznos szakma, amely az épületek alapjait, szerkezeteit és burkolatait hozza létre. A kőműves szakembernek ügyesnek, állóképesnek és csapatmunkára képesnek kell lennie, valamint ismernie kell az építőanyagokat és a technológiákat. Ebben a blogbejegyzésben bemutatom nektek, hogy miért választottam ezt a szakmát, milyen képzést végeztem el, milyen tapasztalatokat szereztem a szakmában, milyen előnyei és hátrányai vannak a kőműves szakmának, és milyen jövőképet                                     látok magamnak és a kőműves szakmának.

Miért választottam ezt a szakmát?

Már gyerekkorom óta szerettem építkezni. Lego-kal, homokkal, fából - bármi jó volt nekem, amiből valami maradandót tudtam alkotni. Amikor el kellett döntenem, hogy milyen irányba menjek tovább az iskolában, nem volt kérdés számomra, hogy az építőipar felé forduljak. Szerettem volna megtanulni, hogyan lehet biztonságosan és esztétikusan felépíteni egy házat vagy más épületet. Úgy gondoltam, hogy a kőműves szakma az egyik legfontosabb és legizgalmasabb ezen a területen.

Milyen képzést végeztem el?

Az általános iskola után a Vályi Péter szakképző iskolában tanultam, ahol 3 év alatt megszereztem a kőműves szakképesítést. Az iskolában elméleti és gyakorlati oktatást is kaptam. Megtanultam az építési rajzok olvasását és értelmezését, az építési anyagok tulajdonságait és kezelését, a falazási, vakolási, zsaluzási és szigetelési technikákat, valamint az építési előírásokat és biztonsági szabályokat. Az iskola végén sikeres vizsgát tettem írásbeli, szóbeli és gyakorlati részből.

Milyen tapasztalatokat szereztem a kőműves munkában?

Az iskola elvégzése után rögtön elkezdtem dolgozni édesapám mellet majd egy év után saját vállalkozást indítottam. Az elmúlt 12 évben többféle projektben vettem részt: családi házakat, társasházakat, irodaházakat és ipari létesítményeket építettünk vagy újítottunk fel. Minden projekt más volt: más tervezési elvekkel, más anyagokkal és más technológiákkal dolgoztunk. Minden projekt során tanultam valami újat, és fejlesztettem a szakmai tudásomat és készségeimet. A legjobban azokat a munkákat élveztem, amikor valami különlegeset vagy egyedit kellett megvalósítanunk, például egy íves falat, egy díszes vakolatot vagy egy szép kandallót, vízesést.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a kőműves szakmának?

A kőműves szakma előnyei közé tartozik, hogy biztos megélhetést nyújt, hiszen mindig lesz igény az építőipari szolgáltatásokra. A kőműves szakembernek nem kell félnie attól, hogy elveszíti a munkáját vagy lemarad a versenyben. Ennek a szakmának további előnye, hogy változatos és kreatív feladatokat kínál. A kőműves szakember nem unatkozik a munkájában, hiszen mindig más helyszínen, más épületeken és más stílusban dolgozik. A kőműves büszke lehet arra, amit alkot, hiszen a munkája látható és tartós eredményt hoz.

A kőműves szakma hátrányai közé tartozik, hogy nehéz fizikai munka, amely megterheli a testet és az egészséget. Egy kőművesnek sokat kell állnia, hajolnia, emelnie és mozgatnia a súlyos anyagokat és eszközöket. A kőművesnek ki kell tartania a kedvezőtlen időjárási körülmények között is, például a hidegben, a melegben vagy az esőben. A szakma további hátránya, hogy sokszor csak idénymunkára nyílik lehetőség. A kőműves szakembernek nem biztosított az állandó és stabil jövedelem. A kőműves szakembernek rugalmasnak kell lennie, és alkalmazkodnia kell a piaci igényekhez és a munkaadókhoz.

Milyen jövőképet látok magamnak és a szakmának?

A jövőben szeretnék tovább fejlődni a kőműves szakmában. Szeretnék több tapasztalatot szerezni a különböző építési stílusokban és technológiákban. Szeretnék részt venni olyan nagyszabású és innovatív projektekben, amelyek új kihívásokat jelentenek nekem. Szeretnék olyan munkaadókat találni, akik megbecsülik a munkámat és tisztességesen fizetnek érte. Szeretnék olyan munkatársakkal dolgozni, akikkel jó a hangulat és az összhang.

A kőműves szakma jövőjét optimistán látom. Úgy gondolom, hogy az építőipar egy olyan ágazat, amely mindig meg fog újulni és alkalmazkodni a változó igényekhez és trendekhez. Úgy gondolom, hogy a kőműves szakma egy olyan szakma, amely mindig keresett és elismert lesz. Úgy gondolom, hogy a kőműves egy olyan szakma, amelyben mindig lehet tanulni és fejlődni. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan szakma, amelyben mindig lehet alkotni és örülni a munka gyümölcsének.


Ebben a blogbejegyzésben bemutattam nektek a kőműves szakmát. Elmondtam, hogy miért választottam ezt a szakmát, milyen képzést végeztem el, milyen tapasztalatokat szereztem az építőiparban, milyen előnyei és hátrányai vannak a kőműves szakmának, és milyen jövőképet látok magamnak és a szakmának. Remélem, hogy ezzel a bejegyzéssel sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket a kőműves szakma iránt, vagy legalábbis megmutatnom nektek ezt az értékes és izgalmas szakmát.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek oszd meg másokkal is, és írd meg a véleményedet vagy a kérdéseidet e-mailben.

Köszönöm, hogy elolvastad a blogbejegyzésemet. Legközelebb találkozunk!